Reviews 2021 van deze cursus
Wat:
Bijna een week lang elke dag schilderen en tekenen wat je om je heen ziet: een vensterbank met uitzicht, de velden met bomen, een binnentuin, een straatje met huizen, een slapende hond, of één van de andere deelnemers aan het werk: het leven zelf. En dan zo, dat het meer wordt dan de foto die je ervan zou kunnen maken.
Er is geen kunstenaar die zo onbevangen, enthousiasmerend en onstuitbaar het plezier van het leven afbeeldt als de Britse kunstenaar David Hockney. Daarom is het interessant om eens te kijken hoe hij het aanpakt.
Zijn thema’s zouden bekende, traditionele plaatjes kunnen opleveren, maar het tegendeel is waar. Door zijn opvallende kleurgebruik, originele composities en onorthodoxe onderwerpen weet hij de simpele dingen van alledag een bijzondere lading te geven.
Bij deze workshop word je uitgedaagd om andere kleuren te gebruiken dan je gewend bent, om beter te kijken en om niet alledaagse composities te bedenken voor wat je gaat afbeelden.
Tijdens de workshop ga je geen Hockney’s namaken. Maar het werk van David Hockney dient als uitgangspunt. Een begin om van daaruit, met een frisse blik je eigen werk te kunnen verdiepen.
De workshop wordt ’s ochtends gegeven. Aan het begin bespreek ik centraal een onderwerp of techniek en geef een bijpassende opdracht. Gedurende de ochtend krijgt iedereen verder persoonlijk advies. Na de lunch kun je zelfstandig verder werken of een wandeling maken en genieten van de mooie omgeving. Aan het eind van de middag, een uurtje voor het diner, komen we bij elkaar en is er een werkbespreking van wat er die dag gemaakt is.
Hoe:
De deelnemers nemen zelf materiaal mee en eventueel een licht werktafeltje of een (veld)ezel. Neem genoeg papier, houtskool, inkt, verf, schilderdoekjes en een schort mee.
Schilder bij voorkeur met acrylverf omdat dit snel droogt en je dus veel verschillende dingen kunt uitproberen. Wanneer je advies wilt over welk materiaal je kunt kopen, kun je dit bij je inschrijving aangeven. Dan krijg je een materiaallijstje toegestuurd.
Er zal ook een beperkte hoeveelheid acrylverf, inkt en papier aanwezig zijn zodat je tijdens de workshop nog iets kunt kopen, mocht je door je voorraad heen raken.
Je kunt ook je iPad meenemen om daar op te tekenen. Het is technisch niet mogelijk om voor de hele groep les te geven in iPad tekenen, maar ik kan wel mensen individueel hiermee helpen.
Na mijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie heb ik samen met twee medestudenten een tekenfilmbedrijf opgezet, ’De Dames’. Wij werkten voor de Schooltelevisie en voor verschillende omroepen. Hoewel het lastig te combineren was, ben ik daarnaast altijd blijven schilderen en tekenen.
Nadat we een nominatie voor een Gouden Kalf kregen voor een tekenfilm die samen met Paul Haenen geproduceerd was, volgden aanbiedingen voor grotere projecten. Dat was het moment dat ik moest kiezen tussen mijn tekenfilmbedrijf en een leven als beeldend kunstenaar. Dat laatste is het geworden. Maar mijn ervaring met tekenfilm speelt altijd nog een rol in mijn schilderijen.
Sinds ik in 2008 een nieuw en heel ruim atelier kon huren in de voormalige vrouwenkliniek van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam, ben ik daar ook schilder- en tekenlessen gaan geven, onder de naam ‘Atelier de Kraamkamer’. Ik geef er eens per twee weken een aantal dagdelen les.
Mijn uitgangspunt bij de schilderlessen is vooral om mensen hun kwaliteit te leren zien en hen minder streng te laten oordelen over hun eigen resultaten. Niet wat je niet kunt is belangrijk, maar de waarde erkennen van dat waar je goed in bent.
Meer info over Atelier de Kraamkamer
Meer info over het werk van Helga Kos
Er is een fantastische kok die u drie maal daags gaat verwennen met een ontbijt, lunch en diner.
De dag sluiten we af met een drankje bij het kampvuur.